:))
kasia: matma



{ [ (312 )7 − (8,01)4]0 − 4}2 = 3
dlaczego równa się 3 ? bo nie rozumiem
[ (−0,3)2 + 2 37 * 710 − 7] = ?
rozumie to ktoś ? ^^
22 sty 16:04
kasia: {[ (3
12)
7 − (8,01)
4]
0 −4}
2
[(−0,3)
2} + 2
37 *
710 − 7 ]
poprawiłam te działania
22 sty 16:09
kasia: wiem że jak się coś podnosi do potęgi "0" to wynosi 1 , i wtedy 1−4 = −3 , a −3* (−3) = 9
i to się wtedy nie zgadza bo w zeszycie mam napisane że to wynosi 3 , może źle przepisałam z
tablicy ? chociaż wydaję mi się , że ja to źle rozumiem
22 sty 16:13
kasia: to wtedy w tym pierwszym działaniu wyjdzie w końcu 3 , czy może 9 ?
22 sty 16:14
kasia: jakby co to nie patrzcie na pierwszą wersję działań bo tam jest źle napisane

poniżej jest poprawnie
22 sty 16:16
kasia: czy ktoś to wgl rozumie czy nikt ?
22 sty 16:18
kasia:
22 sty 16:20
22 sty 16:21
kasia:
22 sty 16:22
kasia:
22 sty 16:24
22 sty 16:27
Tomek: masz odpowiedź?
wydaje mi się ze powinno być 9
w nawiasie masz 1
1−4= −3
(−3)2 =9
22 sty 16:46
kasia: niestety nie mam odpowiedzi : /
bazuje na tym co mam w zeszycie , ale nie jestem pewna właśnie co do wyniku ...
a ten drugi przykład ?
22 sty 16:48
Tomek: drugie:
| | 3 | | 7 | |
{(−0,3)2 + 2 |
| * |
| −7= |
| | 7 | | 10 | |
| 26 | | 70 | | 44 | | 2 | |
| − |
| =− |
| = −4 |
| |
| 10 | | 10 | | 10 | | 5 | |
22 sty 16:53
kasia:
22 sty 16:53
kasia: ok dzięki
22 sty 16:53