Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
Marika: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego krawędź
podstawy jest równa 12cm, w krawędź boczna 10cm.
22 sty 15:54
Marika: Czy może mi ktoś pomóc..?
22 sty 16:01
Eta:
Pp= 122 =144
długość przekątnej podstawy:
|AC|= 12
√2
długość |OC|= 6
√2
z Δ OCW z tw. Pitagorasa wyznaczamy "H"
H
2= 10
2− (6
√2)
2 = 100 −72 = 28
H=
√28=
√4*7= 2
√7
H= 2√7
| | 1 | |
V= |
| *Pp *H=......... dokończ obliczenia
|
| | 3 | |
22 sty 16:13
Moni2: dzięki wielkie
22 sty 16:15
izyśek: Oblicz pole powierzchni ostrosłupa: a) prawidłowego czworokątnego, którego krawedź podstawy ma
10cm a krawedz boczna ma 12cm.
b) prawidłowego sześciokątnego, którego krawedź podstawy ma 14cm, a krawedź boczna ma 25cm.
15 maj 19:19