rozwiazywanie zadan z geometri przestrzennej
mmmmm: Przekrój graniastosłupa prawidłowego trójkątnego płaszczyzną, zawierającą równoległe wysokości
podstaw graniastosłupa, jest kwadratem o przekątnej długości 3 pierwiastek z 6 dm. oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
22 sty 15:45
dero2005:

d = 3
√6 przekątna przekroju, który jest kwadratem
h = h
p =
d√22 = 3
√3 wysokość graniastosłupa = wysokości podstawy
| | 2√3*hp | |
a = |
| = 6 krawędź podstawy
|
| | 3 | |
| | a*hp | |
Pp = |
| = 9√3 pole podstawy
|
| | 2 | |
V = P
p*h = 81 dm
3 objętość
P
c = 2*P
p + 3ah = 72
√3 dm
2 pow całkowita
22 sty 19:14