oblicz wysokość graniastosłupa prawidłowego
Mariola: oblicz wysokość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 10 cm i
wysokości 20 cm.
22 sty 15:15
Mariola: zna ktoś rozwiązanie..?
22 sty 15:20
ICSP: O wysokości 20 − oblicz wysokosć
22 sty 15:24
ICSP: Może objętość, albo Pole powierzchni
22 sty 15:33
Mariola: sorry objętość
22 sty 15:49
Mariola: oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 10 cm i
wysokości 20 cm.
22 sty 15:50
ICSP: V = p
p * H
h = 20
P
p składa się z 6 trójkątów równobycznych o boku a = 10cm
| | a2√3 | |
P jednego takiego trójkąta jest równe |
| |
| | 4 | |
| | 6a2√3 | | 3a2√3 | |
W takim razie pole szesciu takich trójkatów bedzie równe |
| = |
| = pp. |
| | 4 | | 2 | |
Wystarczy podstawić do wzorku.
22 sty 15:52
Marika: dzięki
22 sty 15:55
Kuba2003: E jaki jest wzur żeby obliczyć wysokość
9 lut 18:00