!
Baśka: | | xdx | |
∫ |
| nie mogę coś rozpocząć tego zadania prosze o pomoc  jaką podpowiedź |
| | sin2x | |
chociaż xD
22 sty 14:28
Baśka: nikt nie wie ?
22 sty 14:37
Trivial: Jedyne co przychodzi mi na myśl, to podstawienie uniwersalne lub ewentualnie części...
22 sty 14:39
bart: skroc x
22 sty 14:42
Trivial:
| | arctgt(1 + t2) | | arctgt | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt + ∫arctgtdt = dalej przez części.  |
| | t2 | | t2 | |
22 sty 14:48
Trivial:
Właściwie to można łatwo przez części.
| | xdx | |
∫ |
| = −xctgx + ∫ctgxdx = ln|sinx| − xctgx + c.  |
| | sin2x | |
22 sty 14:55
Baśka: nie zabardzo rozumiem skąd tam się wzieło w liczniku 2 arctgt * ...
22 sty 15:01
Baśka: to znaczy nie wiem skąd ten arctgt

reszte wiem
22 sty 15:02
22 sty 15:05
Trivial: To podstawienie uniwersalne, ale w tym wypadku nie zauważyłem prostej całki przez części, więc
raczej polecam drugą metodę.
x = 2arctgt.
22 sty 15:06
Baśka: dobra już ogarniam

dzieki
22 sty 15:09
Baśka: jeszcze jedne głupie pytanko

mógłby mi ktoś to jasno wyjaśnić tą przemianę w podstawianiu
uniwersalnym wiem że tak jest poprostu ale nie lubie uczyć się na pamięć
dokładnie chodzi mi o to :
co to się stało się ze powstał niżej napisany arctgt
22 sty 15:15