o
różyczka: wyznacz dziedzinę naturalną funkcji:
22 sty 14:12
Grześ: x2−1>0 ⋀ x+2>0
rozwiąz sobie i częśc wspólną znajdź
22 sty 14:15
Aks: D: x+2>0
√x2−1≠0
x2−1≥0
22 sty 14:17
różyczka: czyli ile wynosi dziedzina, bo nie rozumiem?
22 sty 15:24
ICSP: Najpier rozwiąż te dwie nierówności:
x2>0
x+2> 0
POźniej odpowiedz zapisz w postaci przedziałów. Na koniec znajdź ich wspólną część.
22 sty 15:34
różyczka: a czy przypadkiem x2 nie powinno być większe od 1?
22 sty 15:36
ICSP: Rzeczywiście powinno. Narysuj parabole jak nie potrafisz odczytywać z pamięci.
22 sty 15:37
różyczka: wyszło mi że:
x>1 oraz
x>−2
zatem dziedzina funkcji wynosi: D= (−2;∞) o to chodzi?
22 sty 15:40
ICSP: x2 > 1 x > 1 oraz x < 1.
22 sty 15:43
ICSP: chochlik... x2 > 1 ⇔ x> 1 oraz x < −1
22 sty 15:44
różyczka: czyli jak zapisać dziedzinę funkcji?
22 sty 15:48
ICSP: x2> 1 ⇔ x ∊ (−∞ ; −1) u (1 ; +∞)
x > −2 ⇔ x ∊ (−2 ; +∞)
Teraz znajdz cześć wspólną. Jak wróce ze sklepu to sprawdze.
22 sty 15:54
różyczka: czyli: D(f)=(1,+∞)
22 sty 16:10
bart:

i czesc wspolna z tego to..?
22 sty 16:15
różyczka: przepraszam, mój błąd: D(f)= (−1,1)
22 sty 16:16
bart: nie
22 sty 16:20
różyczka: D(f)= (−2,−1) u (1, +∞)
22 sty 16:23
bart: tak!
22 sty 17:44