PRAWDOPODOBIEŃSTWO ZADANIA
Karolina: 1. Rzucamy 4 razy symetryczną monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
A − wypadły co najmniej 3 orły
B − liczba orłów jest równa liczbie reszek
C − wypadła parzysta liczba reszek
Które z tych zdarzeń jest najbardziej prawdopodobne?
2. Rzucamy 2 krotnie symetryczną kostką. Które ze zdarzeń jest bardziej prawdopodobne:
A − w pierwszym rzucie otrzymamy liczbę oczek mniejsza niż w drugim
B − suma oczek, jakie wypadną w obydwu rzutach, jest nie mniejsza od 8?
3. Rzucamy 3 krotnie czworościenną kostką. Wygrywamy, jeżeli suma liczb otrzymanych w trzech
rzutach jest nie mniejsza od 10. Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.
4. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczb dwucyfrowych, liczby której
suma cyfr jest równa: a.) 11, b.) 6.
5. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczb trzycyfrowych, liczby której
suma cyfr jest równa: a.) 2, b.) 3.
6. Windą zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a. każda osoba wysiądzie na innym piętrze
b. wszyscy wysiądą na tym samym piętrze
7. 10 kul rozmieszczamy w 10−ciu szufladach. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że każda szuflada
będzie zajęta (kule i szuflady rozróżniamy)
Proszę o pomoc
22 sty 13:48
axe: propomuje rozrysowac drzewko i z prawdopodobienstwa calkowitego to liczyc
22 sty 14:30
ICSP: To nie jest trudne. Spróbuj sama coś wymyślić a my możemy wskazać błędy.
22 sty 14:49
ICSP: Tak z ciekawości się spytam czy te zadania nie są przypadkiem zrozdziału 1.8. −
Prawdopodobieństwo klasyczne? Podręcznik to MAteMatyka
22 sty 14:59
Karolina: tak

wlasnie chodzi o to ze mnie nie bylo bo bylam w szpitalu i jestem do tylu z materialem
22 sty 15:06
ICSP: Dawno te zadanka zrobiłem. Znajdę tylko zeszyt.
22 sty 15:13
ICSP: Zajmijmy się zadanie pierwszym. Rzut moneta jest doświadczeniem losowym z możliwością dwóch
wyników:
może wypaść orzeł − będziemy oznaczać jako o
może wypaść reszta − będziemy oznaczać jako r
Jeśli rzucimy czterokrotnie monetą otrzymamy maksymalnie 16 wyniki − wariancje z poworzeniami
Ω = 16 ( nad omegą powinny być dwie kreski.)
Omówmy teraz pojedynczy rzut.
(1,2,3,4) gdzie
1 − wynik pierwszego rzutu
2 −wynik drugiego rzutu
3 − wynik trzeciego rzutu
4 − wynik czwartego rzutu
przykłąd
(r,o,o,r)
W pierwszym rzucie wypadła reszta
W drugim rzucie wypadł orzeł
W trzecim rzucie wypadł orzeł
W czwartym rzucie wypadła reszta
Podpunkt a : wypadły co najmniej trzy orły
(o,o,o,r)
(o,o,r,o)
(o,r,o,o)
(r,o,o,o)
(o,o,o,o)
A = 5 (nad a też powinny być dwie kreski)
| | A | | 5 | |
P = |
| = |
| (nie zapominaj o tych kreskach nad a i omega) |
| | Ω | | 16 | |
spróbuj zrobić b i c sama.
22 sty 15:23
Karolina: dziekuje
22 sty 15:23
Karolina: ICSP to pierwsze jakos zrobilam cale i odpowiedz dobra wyszla, mozesz mi zobic po jednym
przykladzie z kazdego zadania? bo 3 juz nie bardzo rozumiem
22 sty 15:41
ICSP: To z drugim sobie radzisz?
22 sty 15:45
Karolina: tak, drugie zrobilam analogicznie do tego co napisales i dobrze wyszlo
22 sty 15:53
ICSP: Jak wrócę ze sklepu to napisze jeszcze resztę.
22 sty 16:00
ICSP: 3. Rzucamy 3 krotnie czworościenną kostką. Wygrywamy, jeżeli suma liczb otrzymanych w trzech
rzutach jest nie mniejsza od 10. Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.
Ω = 43 = 64 − wszystkie możliwosci(jak zwykle kreski nad omega)
A − suma będzie równa nie mniej niż 10 , inaczej mówiąc 10 lub więcej
czworościenna kostka − może wypaść 1 lub 2 lub 3 lub 4
Najwyższa suma oczek bedzie równa tylko dla wypadnięcia 3 czwórek : (4,4,4) i będzie równa 12.
11 może wypaść tylko dla dwóch czwórek i jednej trójki
10 suma dwóch czwórek i dwóki lub dwóch trójek i 4
Możliwości wyrzucenia 12 − (4,4,4) − łącznie 1
Możliwości wyrzucenia 11 − (4,4,3) lub( 4,3,4) lub (3,4,4) − łącznie 3
Możliwości wyrzucenia 10 − (4,4,2) lub (4,2,4) lub (2,4,4) lub (3,3,4) lub ( 3,4,3) lub (4,3,3)
− łącznie 6
A = 6 + 3 + 1 = 10(kreski nad A)
P = ...
22 sty 16:10
ICSP: Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczb dwucyfrowych, liczby której suma
cyfr jest równa: a.) 11, b.) 6.
Pierwsze pytanie ile jest liczb dwycyfrowych

Jak wiesz zapewne cyfr jest 10 ( 0 , 1 .... 8, 9)
Liczba dwycyfrowa składa się z 2 cyfr. Na pierwszym miejscu może stać 9 cyfr( 0 nie może stać)
na drugim już 10.
Ω = 9*10 = 90(KRESKI)
Teraz zastanawiamy się jakie cyfry dają sumę cyfr 11
są to
5 + 6
4 + 7
3 + 8
9+ 2
z 5 i 6 tworzymy dwie liczby − 56 oraz 65
z 4 i 7 tworzymy 47 oraz 74
z 3 i 8 powstaja 38 oraz 83
z 9 i 2 powstaja 92 oraz 29
Łącznie powstanie 8 liczb.
A = 8(KRESKI)
P = ...
22 sty 16:15
Karolina: dziekuje

a jeszcze pytanko zadanie 6 z ta winda pdpkt b ?
22 sty 16:26
ICSP: Pięter jest 6 skoro wszyscy muszą wysiąśc na tym samym piętrze to może to być
albo 1 pietro lub drugie lub trzecie ... lub 6 − 6 wyników
Ω = 6
4
A = 6
22 sty 17:04
ICSP: Któreś jeszcze

?
22 sty 17:06
KoloroweGacie: zad.6 pkt a) jesli mozna
4 sty 20:40
Mila: 6)a
|A|=6*5*4*3
7)|A|=10!
4 sty 20:52
KoloroweGacie: kumam dzieki
4 sty 21:21