Rozwiąż układ równań
Kasia: Rozwiąż układ równań
(x−2)2+(y−2)2=4
(x−4)2+(y−2)2=4
Proszę o pomoc.
22 sty 13:32
Trivial:
Odejmij stronami np.
(x − 2)2 − (x − 4)2 = 0
Teraz już prosto.
22 sty 13:33
Kasia: Rozumiem, a jakbym chciała tak z y to:
(y−2)2−(y−2)2=0
Wtedy wychodzi, że y=0 a w odpowiedziach jest y= pierwiastek z 3 +2 lub −pierwiastek z 3 +2
22 sty 13:51
bart: wgl to jest chyba uklad sprzeczny
22 sty 13:53
Kasia: Właśnie tego jednego nie umiem zrobić

W odpowiedziach jest napisane, że:
x=3, y=pierwiastek z 3+2 lub x=3, y=−pierwiastek z 3+2
22 sty 13:57
bart: po uproszczeniu rownoci Triviala wychodzi
x=3 i podstaw
22 sty 14:10
Kasia: (x−2)
2+(y−2)
2=4
(3−2)
2+(y−2)
2=4
96−12+4+y
2−4y+4=4
y
2−4y+1=0
Δ=16−4*1*1=16−4=12
√Δ=
√12=2
√3
x1=4−2
√3:2=2−
√3
x2=4+2
√3:2=2+
√3
Coś w odwrotnej kolejności mi wyszło niż w odpowiedziach, czy jest dobrze?
22 sty 14:28
Kasia: tam w trzeciej linijce powinno być 9−12+4+y2−4y+4=4
22 sty 14:29
bart: a moze po prostu (3−2)
2=1
2=1 ?
22 sty 14:34
Kasia: Wolałabym to jednak rozpisać, tak moja pani od matematyki wymaga, zawsze wszystko musi być
ładnie rozpisane

A tak jak ja zrobiłam jest dobrze?
22 sty 14:37
bart: pasuje wszystko

i raczej Cie pani nie pochwali za (3−2)
2=9−12+4=1 tylko wrecz przeciwnie
22 sty 14:41
Kasia: To napiszę tak jak mówisz

Jeszcze raz bardzo dziękuję
22 sty 14:47