Oblicz szerokość ramy lustra
Aga: Prostokątne lustro wraz z ramą ma wymiary 1,5 m x 1 m. Jego powierzchnia jest o 4600cm
kwadratowych większa od powierzchni samej lustrzanej szyby. Jaka jest szerokość ramy?
W odpowiedziach jest, że szerokość ramy wynosi 10cm.
Jest to zadanie z działu równania kwadratowe. Nie mam pojęcia jak je zrobić. Bardzo proszę o
pomoc.
22 sty 13:28
bart: 1,5*1−46=(1,5−2a)*(1−2a)
22 sty 13:30
bart: sorry

zamiast 46 ma byc 0,46
22 sty 13:34
Kasia: czyli to będzie tak?

1,5*1−0,46=(1,5−2a)*(1−2a)
1,5−0,46=1,5−3a−2a+4a
2
1,04=1,5−3a−2a+4a
2
−4a
2+5a−0,46=0
a=−4 b=5 c=0−,46
Δ=5
2−4*(−4)*(−0,46)=25−(−7,36)=25+7,36=32,36
Jak teraz wyciągnąć pierwiastek z delty?
22 sty 13:42
bart: no delta cos nie tak

popraw znaki
22 sty 13:51
Kasia: Δ=5
2−4(−4)*(−0,46)=25−7,36=17,64
pierwiastek z Δ=4,2
czy teraz dobrze?
22 sty 13:55
bart: yhm

i a∊<0,1) bo jeden pierwiastek odpada
22 sty 13:55
Kasia: Wyszło 0,1m tak? czyli 10cm?
22 sty 13:58
Kasia: a dlaczego jeden odpada?

x1=−5−4,2:(−8)=−9,2:(−8)=1,15
x2=−5+4,2:(−8)=−0,8:(−8)=0,1
Wychodzą mi dwa rozwiązania. Coś źle zrobiłam?
22 sty 14:05
bart: no dobrze wyszlo

tylko ze 1,15 nie nalezy do dziedziny
22 sty 14:07
Kasia: Aha rozumiem czyli wynik jest jeden 10cm

Bardzo dziękuję
22 sty 14:11