matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma szeregu
kosmaty:
zadanie brzmi oblicz sumę szeregu.
∞
1
∑
n
2
− n
n=2
22 sty 13:24
Basia:
1
1
1
1
=
=
−
n
2
−n
n(n−1)
n−1
n
stąd
1
1
S
n
= ∑
k=2,,,,n
(
−
) =
n−1
n
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1−
+
−
+
−
+....+
−
+
−
=
2
2
3
3
4
n−2
n−1
n−1
n
1
1−
n
1
S = lim
n→
∞
S
n
= lim
n→
∞
(1−
) = 1−0=1
n
22 sty 13:36
kosmaty:
dzięki stokrotne
22 sty 13:38