?
Kone: Wartość wyrażenia sin20o cos70o + cos20o sin70o − tg10o tg80o jest równa: ? ? Ktoś pomoże
?
22 sty 13:22
M4ciek: Jezeli nie jest napisane ,ze nie mozna korzystac z przyblizonych tablic to poszukaj w nich
22 sty 13:23
adrian: jesli tam gdzie brak znaku mamy mnozenie to:
1*1+1*1−1*1=1
22 sty 13:24
22 sty 13:26
Basia:
sin20*cos70+cos20*sin70 = sin(20+70) = sin90 = 1
tg10*tg80 = tg10*ctg(90−80) = tg10*ctg10=1
= 1−1 = 0
22 sty 13:27
Basia:
możesz, jak najbardziej
22 sty 13:29
Kone: Basia: jeśli napisałaś,że :
sin20*cos70+cos20*sin70 = sin(20+70) = sin90 = 1
ale tam jest plus to nie powinno być :
sin90 + sin 90= 2 ?
a co do :
tg10*tg80 = tg10*ctg(90−80) = tg10*ctg10=1 dlaczego wstawiłaś tu ctg ?
22 sty 13:35
Basia:
nie
sin(x+y) = sinx*cosy+cosy*sinx
1=sin90 = sin(20+70) = sin20*cos70+cos20*sin70
22 sty 13:38
Basia:
ad.2
łatwiej będzie tak
tg10*tg80 = tg10*tg(90−10) = tg10*ctg10
korzystam z tego, że tg(90−α) = ctgα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a poprzednio korzystałam z tego, że tgα=ctg(90−α)
22 sty 13:42
fdsga: czyli ctgα rowny może być tg(90+α)
22 sty 13:55
Kone: 1=sin90 = sin(20+70) = sin20*cos70+cos20*sin70 nie zapisałaś cos90 bo to jest 0? czy dobrze
zrozumiałam ?
22 sty 14:02