f-cja liniowa
Marcin: Dane są funkcje liniowe g(x)=ax+b i h(x)=bx+a. Wiadomo, że funkcja g jest rosnąca, a h
malejąca.
a) wyznacz pierwszą współrzędną punktu przecięcia wykresów tych funkcji
b) oblicz liczby a i b wiedząc, że wykresy fcji g i h są prostopadłe, a punkt ich
przecięcia leży na osi Ox.
Z góry dziękuję wszystkim
30 sty 09:13
Bogdan:
a) ax + b = bx + a
ax - bx = a - b
x(a - b) = a - b
jeśli a ≠ b to x = 1
b) 1. ab = -1 (z warunku prostopadłości prostych)
2. x = 1 i y = 0 to a + b =0,
Spróbuj rozwiązać ten układ równań.
30 sty 15:34
Marcin: b=1 lub -1?
30 sty 20:34