KOMBINAJCE PERMUTACJE WARJACJE!
kamil: 1. Na ile sposobów można rozdać 5 biletów na akademię w grupie 16 osób w tym 6 dziewczyn, tak
aby bilety otrzymały dokładnie 2 dziewczyny?
2. Ile można utworzyć chorągiewek 4−barwnych z pośród 7 barw? barwa to pionowy pas w stożki.
3. Ile można utworzyć tablic rejestracyjnych składających się z 3 liter (ABZS) oraz 5 cyfr?
4. Na ile sposobów można ustawić w 2 rzędach grupę 15 osób w tym 7 dziewczyn tak aby w
pierwszym rzędzie stały same dziewczyny?
Proszę o rozwiązanie, najbardziej zależy mi żeby nazwać które zadanie dotyczy permutacji,
kombinacji i warjacji bez lub z powtorzeniami i dlaczego

dziekuje z gory
22 sty 12:51
M4ciek:
1.
16 osob = 10 ch + 6 dz
3. Co to sa te litery w nawiasie bo nie czaje...

4. 15 osob = 8ch + 7dz
7! − ustawienie dziewczyn
8! − ustawienie chlopcow
7! + 8! = ...
Prosze o sprawdzenie
22 sty 13:01
Basia:
ad.1
kombinacje
masz 6 dziewczyn i 10 chłopców
wybierasz 2 dziewczyny z 6 i 3 chłopców z 10 czyli
5*3*4*3*10 = .....
ad.2
wariacje bez powtórzeń
wybierasz 4 barwy z 7 i układasz je w dowolny sposób czyli
albo od razu
pierwsza 7 sposobów
druga 6
trzecia 5
czwarta 4
co dale 7*6*5*4
ad.3
litery i cyfry mogą się powtarzać
czyli 4
3*10
5
wariacje z powtórzeniami
ad.4
I rząd II rząd
1 dziewczyna pozostałe 14 osób
2 dziewczyny pozostałe 13 osób
3 dziewczyny pozostałe 12 osób
4 dziewczyny pozostałe 11 osób
5 dziewczyn pozostałe 10 osób
6 dziewczyn pozostałe 9 osób
7 dziewczyn pozostałe 8 osób
kolejność w obu rzędach dowolna czyli
1!*14!+2!*13!+3!*12!+4!*11!+5!*10!+6!*9!+7!*8!
permutacje
22 sty 13:06
M4ciek: Basiu a mozesz jakos jasniej to 4

Bo tam jest napisane ,ze 15 osob , a u Ciebie widnieje 14.
Nie mozna tak ,ze :
W pierwszym rzedzie stoi te 7 dziewczyn ,ktore moga stac na 7! sposobow, a w drugim 8 chlopcow
ktorych ustawiamy na 8! sposobow?
22 sty 13:16
kamil: dziekuje basiu
22 sty 13:16
kamil: maciek to sie zgadza bo jezeli dziewczyna stoi juz w 1 rzedzie to pozostaje 14 osob
22 sty 13:18
M4ciek: Aaa no tak...
Tylko mnie zastanawia takie cos:
I rzad II rzad
1 dziewczyna 14 osob − ( Jak moze tu stac 14 osob jak tu dziewczyny nie moga stac?)
22 sty 13:20
Basia:
w pierwszym mają być same dziewczyny
na drugi nie jest nałożony żaden warunek, no to mogą być i dziewczyny i chłopcy
22 sty 13:24
M4ciek: Aha, dzieki
22 sty 13:30