1
Politechniczna popierdółka: Proszę o sprawdzenie obliczeń całki:
∫({1}{5x−2} − lnx)dx
∫{1}{5x−2}dx − ∫lnx dx
∫{1}{5x−2}dx={1}{5}lnI5x−2I + C
∫lnxdx=∫(x)'lnxdx=xlnx−∫x(lnx)'dx=xlnx−∫x*{1}{x}dx=xlnx−∫1dx=xlnx−x + C
ostatecznie:
({1}{5x−2} − lnx)dx={1}{5}lnI5x−2 − xlnx−x + C
czy to bd dobrze rozwiazane

?
22 sty 12:45
jo: Nie jest czytelne, napisz jeszcze raz porządnie...
22 sty 12:54
Politechniczna popierdółka: ∫(15x−2 − lnx)dx ∫15x−2dx − ∫lnx dx ∫15x−2dx=15lnI5x−2I + C
∫lnxdx=∫(x)'lnxdx= xlnx−∫x(lnx)'dx= xlnx−∫x*1xdx= xlnx−∫1dx= xlnx−x + C
ostatecznie:∫ (15x−2 − lnx)dx=15lnI5x−2 − xlnx−x + C
22 sty 13:42
nieuprzejmy: fajny nick
22 sty 15:44