matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
krzysiek:
x − 1
witam, nie mam pomysłu na rozpoczęcie tego zadania ∫
dx, podstawienie od
3
√
x + 1
razu nie pasuje, jeśli ktoś mógłby mnie nakierować na prawidłowe rozwiązanie, będę wdzięczny, pozdrawiam
22 sty 12:44
Trivial:
Jak to nie pasuje.
t = x + 1 → x = t − 1 dt = dx
t − 2
= ∫
dt = ...
t
1/3
22 sty 13:08
krzysiek:
aa takie cuś, dzięki
22 sty 13:12