Trojkąt prostokatny
Paulina: W trójkacie prostokatnym ABC wysokość CD opuszczona na przeciwprostokatną AB dzieli ją na dwa
odcinki o długościach IADI =6 oraz IDBI= 4. Jaką miarę ma odcinek ICDI (wysokość)?
22 sty 12:37
dero2005:

1) c = 4+6 = 10
2) a
2 + b
2 = 100
3) h
2 = a
2 − 4
2 = a
2 − 16
4) h
2 = b
2 − 6
2 = b
2 − 36 porównujemy
5) a
2 − 16 = b
2 − 36
6) a
2 = b
2 − 36 + 16 = b
2 − 20 liczymy b
2
7) b
2 − 20 + b
2 = 100
8) 2b
2 = 120
10) b
2 = 60 wstawiamy do 4) równania
11) h
2 = 60 − 36 = 24
12) h =
√24 = 2
√6
22 sty 13:10
Paulina: nie pomoże nikt?
22 sty 13:13
Paulina: DZięki
22 sty 13:13
inka89: bardzo fajnie, czytelnie wyjaśnione, jak należy rozwiązać zadanie.
17 gru 21:52