Odp. uzasadnij.
Ewe: Dane są punkty A=(2,3) i B=(5,4). Na prostej o równaniu y=5, wyznacz pkt C tak, aby
łamana ACB miała jak najmniejszą długość.
30 sty 09:09
all: 1) A=(2,3)
B=(5,4)
y=ax+b
3=2a+b
4=5a+b
b=3-2a
4=5a+3-2a
b=3-2a
3a=1/:3
b=3-2a
a=1/3
b=7/3
a=1/3
y=1/3x+7/3
2) wyznaczam prostą prostopadła do tej prostej przechodzącej przez punkt B=(5,4)
y=-1/3x+b
4=-1/3*5+b
-b=-5/3-4
-b=-17/3
b=17/3
y=-1/3x+17/3
3) wyznaczam punkt przecięcia się prostych y=5 i y=-1/3x+17/3
-1/3x+17/3=5
-1/3x=5-17/3
-1/3x=-2/3/*(-3)
x=2
C=(2,5)
30 sty 12:03
Bogdan:
Dzień dobry.
Po co tyle obliczeń?
Przecież najkrótsza odległość między punktami jest równa długości odcinka łączącego
te punkty. Wystarczy więc przerzucić jeden z podanych punktow na drugą stronę
prostej y = 5 i ten przerzucony punkt połączyć z drugim punktem.
Tworzymy obraz punktu np. punktu B w symetrii osiowej względem prostej y = 5
i otrzymujemy B' = (5, 6).
Piszemy równanie prostej zawierającej A i B': y = x + 1.
Teraz w celu wyznaczenia punktu C rozwiązujemy prosty układ równań:
1. y = 5
2. y = x + 1
Odp. C = (4, 5)
30 sty 12:33
Ewe: Thanks
30 sty 20:50