matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ
KM:
Czy ktoś wie, jak ruszyć taki układzik:
⎧
x
y
=243
⎩
(
2
3
x)
2y
=1024
22 sty 12:19
Trivial:
2
2
2
2
(
x)
2y
= (
)
2y
*(x
y
)
2
= (
)
2y
*243
2
= (
)
2y
*3
10
3
3
3
3
2
(
)
2y
*3
10
= 2
10
3
2
2
(
)
2y
= (
)
10
3
3
2y = 10 x = 3, y = 5.
22 sty 13:24
KM:
Sprytne
Dzięki
22 sty 13:46
Trivial:
Można też równie dobrze "na piechotę".
Z pierwszego: y = log
x
243, a potem podstawić do drugiego.
22 sty 13:48
KM:
faktycznie, wyszło
22 sty 14:03