zad
Ulf: Wyznacz te wartosci parametru k dla ktorych kazda liczba x∊[−2;3) jest rozwiazaniem
nierownosci (x+k−5)(2k+1−x)>0
x=5−k lub x=2k+1
i co dalej?
22 sty 11:57
Basia:
dwie możliwości:
x−5 ≥3 i 2k+1≥3
lub
x−5<−2 i 2k+1< −2
22 sty 12:07
Ulf: chyba jednak nie, dziwne to mieszanie zmiennych w warunkach; chyba ze wytlumaczysz
22 sty 12:12
Ulf: nie wiem czy dobrze policzyłem, weg mojego sposobu wychodzi k€<−32;7>
może ktoś policzy i sie wypowie
22 sty 12:21
Basia:
bez rysunku trudno, a paraboli nie umiem tu narysować
ramiona do góry
y>0 ⇔ x∊(−∞,x1)∪(x2,+∞)
przy założeniu, że x1≤x2
czyli przedział [−2,3) musi spełniać warunek:
[−2,3)⊂(−∞,x1)
lub
[−2,3)⊂(x2,+∞)
stąd
x1≥3 (i x2≥x1≥3)
lub
x2<−2 (i x1≤x2< −1)
a w ogóle to miało być
5−k≥3 i 2k+1≥3
lub
5−k< −2 i 2k+1< −2
22 sty 12:25
Ulf: parabola chyba raczej skierowana do dołu, bo w jednym nawiasie jest x, a w drugiem −x, więc w
sumie −x2, jeśli się mylę, to kompletnie nie wiem dlaczego
22 sty 12:31
Basia: źle, podstaw k=0
masz
(x−5)(1−x)>0 ⇔ x∊(1,5)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ale ja też źle przeczytałam; ramiona w dół
czyli [−2,3)⊂(x1,x2)
x1<−2 i x2≥3
5−k<−2 i 2k+1≥3
lub
2k+1<−2 i 5−k≥3
−k<−7 i 2k≥2 ⇔ k≥1 i k>7
lub
2k<−3 i −k≥−2 ⇔ k< −32 i k≤2
stąd:
k∊(−∞; −32) ∪ (7,+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
22 sty 12:37
Ulf: no to już widzę, że wartości dobre, tylko u mnie do środka a u ciebie na zewnątrz; zaraz
sprawdze swoje zapiski czym się różnią
22 sty 12:48
Ulf: x1 < −2 i x2 ≥ 3
i tutaj już mam pierwsze spostrzeżenie i zarazem niezgodność ze swoimi wcześniejszymi zapisami;
owszem aby [−2;3) zawierał się to x mniejsze od −2 musi być, ale wydaje mi się, że tutaj
będzie nie tylko mniejsze, ale i równe, bo co stoi na przeszkodzie?; jeśli będzie =−2 to i tak
ten przedział będzie należał; proszę o wyjaśnienie
22 sty 12:54