matematykaszkolna.pl
Pole trójkąta rączka: Jeśli wysokość trójkąta równobocznego zwiększymy o 2, to jego pole zwiększy się 10 razy. Oblicz pole trójkąta.
22 sty 11:52
jo: Zapisz wzór na pole trójkąta równobocznego zawierającego bok tego trójkąta...
22 sty 12:20
jo: A nie, pierwsze wzór na wysokość w trójkącie równobocznym..
22 sty 12:21
rączka: Wzory to ja znam na pamięć, mi biega bardziej o to jak zinterpretować to zadanie, czy bok w drugim trójkącie pozostaje taki sam, czy zwiększa się tak jak wysokość.
22 sty 12:25
jo: Wrzuć wzór na wysokość zwiększoną o 2 do wzoru na pole i przyrównaj do 10 * pole trójkąta. Chciałam podpowiedzieć etapami bo ciężko to wszystko opisać słownie ale jak nie chcesz to może tyle wystarczy...
22 sty 12:31
rączka: No to wiadomo, pole pierwszego to a2p3*14, pole drugiego to trzeba wyliczyć wysokość ap3*12+2 czyli z tego wyznacza się a i liczy pole, i to jest 10 razy pierwsze pole. Ale znajomy twierdzi, że bok też powinien się zwiększyć razem z wysokością, a mi się wydaje że powinien zostać taki sam i właśnie się o to kłócimy
22 sty 12:35
Basia: rączka mam dokładnie ten sam problem też się zastanawiam czy zwiększamy też bok i nadal mamy trójkąt równoboczny; czy zwiększamy tylko wysokość i mamy już tylko równoramienny zadanie jest po prostu niejednoznacznie sformułowane proponuję rozważyć oba przypadki; chociaż wydaje mi się, że w tym drugim będzie nierozwiązywalne (ale pewna nie jestem; musiałabym policzyć)
22 sty 12:43
jo: Wygląda na to że masz rację...
22 sty 12:45
rączka: W tym drugim wychodzi jakieś koszmarne równanie kwadratowe z pierwiastkami, więc chyba pierwszy przypadek jest poprawny...
22 sty 12:47