Prosze o pomoc
Agata:
Asia : Zad 1 Skonczony ciag arytm. ma 11 wyrazow. Pierwszy wyraz jest rowny 24 . Pierwszy,
piaty i
jedenasty wyraz tworzaa ciag geom. Oblicz sume ciagu arytm.
Zad 2 Iloraz ciagu geom. jest rowny 3 , a suma odwrotnosci wyrazu pierwszego i drugiego wynosi
18. Oblicz pierwszy wyraz tego ciagu oraz podaj wzor na ogolny wyraz ciagu
Zad 3 Suma trzech kolejnych wyrazow ciagu geom. wynosi 62. Roznica wyrazow trzeciego i
drugiego
jest 5 razy wieksza o d roznicy wyrazow drugiego i pierwszego. Wyznacz ten ciag.
22 sty 11:21
Basia:
ad.1
a
1 = 24
a
5 = 24+4r
a
11 = 24+10r
i to jest ciąg geometryczny czyli
(24+4r)
2 = 24*(24+10r)
rozwiąż równanie, wylicz r, potem a
11 i podstaw do wzoru
22 sty 11:34
Basia:
ad.2
q=3
a
2=a
1*q = 3a
1
rozwiąż równanie, wylicz a
1 i podstaw do wzoru
a
n = a
1*q
n−1
22 sty 11:36
Basia:
trzecie próbuj sama, zasada taka jak w poprzednich
22 sty 11:37