Układ równań
klopsik: Mam rozwiązać układ równań
x1+x2+x3=1
3x1+3x2+3x2=3
1,1,1 =1
3,3,3 3
Wiem tyle że chodzi tu o rzędy
rz(A)=0
rz(U)=0
W tym przypadku nie ma rozwiązań ale jak zrobić żeby były proszę o pomoc i podanie przykład w
którym jest taka zależność niekwadratowa z wyjaśnieniem jak rozwiązać
Pozdrawiam
22 sty 10:50
Basia:
w tym przypadku jest nieskończenie wiele rozwiązań i trzeba je wyznaczyć
x1∊R (może przyjmować dowolną wartość rzeczywistą)
i rozwiązujesz układ
x2+x3=1−x1
3x2+3x3 = 3−x1
traktując x1 jak parametr
ten układ nadal ma nieskończenie wiele rozwiązań dla x1=0
stąd masz
x1=0 x2 dowolne x3=1−x2
dla x1≠0 układ jest sprzeczny
22 sty 10:58
Basia:
pomyliłam się, poprawiam
22 sty 11:19
Basia:
x1∊R
mamy układ
x2+x3=1−x1
3x2+3x3=3−3x1
ten układ nadal ma nieskończenie wiele rozwiązań
stąd
x1 dowolne, x2 dowolne, x3 = 1−x1−x2
rozwiązaniami są wszystkie trójki
(x1,x2, 1−x1−x2) gdzie x1,x2∊R
22 sty 11:22