Zmiana znaku działania.
marika: proszę o wyjaśnienie Zmiana znaku działania
Po wykonaniu działań
3x+5x−2 −
2x−12−x otrzymujemy
3x+5x−2 + 2x−1x−2
skąd to się bierze? Nie mogę rozkminić tej zmiany znaku w mianowniku, bez ruszania licznika
przy zmianie znaku przed całym ułamkiem przecież. Proszę o pomoc
22 sty 10:26
Basia:
mianownik drugiego ułamka =
2−x = −(−2+x) = −(x−2)
minus wyprowadzasz z mianownika przez ułamek, no a (−)*(−) = (+)
22 sty 10:48
marika: ok rozminiłam to już wcześniej, ale dzięki
22 sty 11:40
29 paź 17:44
kisses: co bedzie po skróceniu tego ułamka?
29 paź 17:45
Aga: | −2(5−3√2) | |
| =−(5−3√2)=−5+3√2 |
| 2 | |
29 paź 17:49
uczen234: (4√3 + 9)/3 * (−1) = ?
13 kwi 18:16
6latek: | | 4√3+9 | |
= |
| = U{4√3{−3}}−3 |
| | −3 | |
| | 4√3+9 | |
albo |
| i teraz uwolnic sie z niewymiewrnosci z licznika |
| | −3 | |
13 kwi 18:22