zadania
matma: 1.Autobus jechal z miasta a do B z predkoscia 72km/h.po przyjezdzie do B natychmiast
zawrocil do A.srednia predkosc na calej trasie ( z A do B i z B do A) wyniosla 57,6
km/h.z jak predkoscia jechal z B do A?
2.samochod przejechal trase z A do B w ciagu 1 godziny.pol godziny jechal z predkoscia
68km/h pozostale 30 min z predkoscia 43km/h.jaka byla srednia predkosc samochodu na
trasie z A do B?
30 sty 00:05
Bogdan:
Zobacz do kas.
1. Tam wyjaśniłem, że średnia prędkość na trasie Z-B-A jest średnią harmoniczną
prędkości na trasie A-B i prędkości na trasie B-A.
v1 = 72, vs = 57,6, v2 = ?
2 * 72 * v2
57,6 = --------------------
72 + v2
Rozwiąż to równanie, otrzymasz V2 = 48 [km/h]
30 sty 01:12
Bogdan:
2.
68 * 0,5 + 43 * 0,5
vs = ---------------------------- = 34 + 21,5 = 55,5 [km/h]
1
30 sty 01:17