Dział FUNKCJE vademecum matma podst.
Bartłomiej: Czas połowicznego rozpadu pewnego pierwiastka promieniotwórczego jest równy 3000 lat. Oblicz
masę pierwiastka, która pozostanie z 10 kg pierwiastka po upływie 1500 lat.
Zadanie jest co najmniej dziwne, bo, albo wynik w książce się nie zgadza, albo ja się mylę, co
jest raczej bardziej prawdopodobne.. Proszę o wskazówkę lub o rozwiązanie całego zadania ; ) z
góry dzięki
22 sty 01:35
Basia:
a nie miało to być 15 000 lat ?
22 sty 11:02
Mateusz: masa pierwiastka promieniotwórczego zalezy od czasu te zaleznosc opisuje takie równanie
m−masa koncowa
m
0−masa początowa
t−czas trwania rozpadu
γ−okres połowniczego rozpadu
podstawiasz i liczysz nie wiem co tu moze nie wyjsc korzystasz tylko ze wzorów na potęgowanie
22 sty 11:07
Mateusz: Hmm No właśnie na to nie zwróciłem uwagi

dobrze że
Basia czuwa chyba powinno być
włąsnie jescze jedno 0
22 sty 11:09
Basia:
jeżeli jednak 1500 to, jeżeli dobrze pamiętam z fizyki, masa jest funkcją czasu i jest to
funkcja wykładnicza
gdzie t
0 czas połowicznego rozkładu
stąd
itd.
czyli
| | 10 | | 10 | | 10√2 | |
m(1500) = |
| = |
| = |
| = 5√2 |
| | 212 | | √2 | | 2 | |
jeżeli się nie zgadza to nie wiem
22 sty 11:12
Basia:
no to dobrze pamiętam (z fizyki);
Mateusz ma tak samo
22 sty 11:15
cv: Jest tez 2 sposób obliczenia msy pierwiastka jezeli tam ma byc 15000 a raczej tak musi byc
inaczej zadanie jest bez sensu to z łatwoscią policzysz ile mamy okresów półtrwania dzieląc
15000 przez 3000
czli wychodzi ze 5 oznaczając sobie jako A
0−początkową mase pierwiastka promieniotwórczego
zapisujemy te 5 okresów
| A0 | | A0 | | A0 | | A0 | | A0 | |
| → |
| → |
| → |
| → |
| |
| 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 32 | |
dzielisz wtedy 10kg przez 32
22 sty 11:17
cv: jezeli fajktycznie ma yc tam 15000 jak 1500 to tak jak liczyła Basia jest ok
22 sty 11:19
Bartłomiej: Na pewno ma być 1500 ; ) wynik w książce to około 7 kg więc 5√2 się zgadza. Dzięki ; )
22 sty 15:35