Dzielenie wielomianów
AeS: Wykonaj dzielenie wielomianów:
(x5 + x4 + 3x3 + 8x2 + 15) : (x2 + 3)
Przykład rozwiązuję już któryś raz z kolei...i w pewnym momencie 'przestają' mi pasować liczby.
Pozostałe podpunkty tego zadania nie stanowiły dla mnie problemu, poradziłam sobie z nimi, ale
z tego nie mogę wybrnąć. Pomożecie?
22 sty 00:37
Eta:
x5 +x4 +3x3 +8x2 +15) : (x2+3)= x3 +x2 +5
−x5 +0x4 −3x3
−−−−−−−−−
= x4 +8x2
−x4 −3x2
−−−−−−−−−
= 5x2 +15
−5x2 −15
−−−−−−−−
= =
22 sty 00:49
AeS: Ech, taki prosty przykład...a tyle się nad nim męczyłam i właściwie w tej chwili nie wiem
czemu.
Dziękuje ślicznie.
22 sty 00:55
Eta:
Pewnie popełniałaś błędy przy redukcji
22 sty 00:57