a
Baśka: | | lnx | |
∫ |
| jak ktoś by mógł to zrobić i podać wynik bo coś mi się z odpowiedzią nie zgada |
| | x3 | |
| | 1 | | 1 | |
wychodzi mi − |
| x−4 (lnx + |
| ) +C a w książce mam to samo tylko wszędzie jest |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
|
|  Pomocy  ! |
| | 2 | |
22 sty 00:16
Godzio:
| | 1 | | Inx | | 1 | |
∫x−3Inxdx = ∫(− |
| )'Inxdx = − |
| + ∫ |
| dx = |
| | 2x2 | | 2x2 | | 2x3 | |
22 sty 00:22
Baśka: o karwa teraz to nic już nie rozumiem xD ja próbowałam to rozwiazać za pomocą części czyli :
u`= x
−3 v= lnx
22 sty 00:29
Jack:
całka z x
−3 to... ?
22 sty 00:32
Baśka: całka z x−3 to tyle ile tam kolega napisał ale z tego co mi wiadomo to pochodna z u ma być
równa u` wiec tego się nie całkuje tej pierwszej części ...
22 sty 00:35
Baśka: dobra już wiem gdzie popełniałam błąd

dzięki all
22 sty 00:41
Jack:
22 sty 00:42