pomoc
lena: wyznacz liczby x i y. 2,x−y,x+y,17. c arytmetyczny

ja zrobilam tak, ale pewnie wy znacie lepszy sposob

17−(x+y)=x+y−(x−y)
x+y−(x−y)=(x−y)−2
17−x−y=x+y−x+y
x+y−x+y=x−y−2
17−x−y=2y
2y=x−y−2
3y=17−x
3y=−2=x
6y=15l:6
y=2
13
3*2
13=−2+x
153=−2+x
7=x
21 sty 23:10
Eta:
a1=2 a4=a1+3r 17 => 2+3r= 17 => r=5
x−y= a2= 2+5 = 7
x+y= a3= 7+5= 12
2, 7, 12, 17
x−y= 7
x+y= 12
x= 912 i y= 212
21 sty 23:17
Eta:
poprawiam zapis:
a4= a1+3r = 17
21 sty 23:20
lena: a jak wyszlo x i y? nie wiem jak to obliczylas
21 sty 23:55
lena: a mozna zamiast 2+5 zrobic 4+7 albo 6+1?
21 sty 23:57
Eta:
omg

dla ciągu arytmetycznego : masz a
1=2 i r= 5
to:
a
2= a
1 +r = 2+5= 7
a
3= a
1 +2r= 2 +2*5= 12
22 sty 00:53
Eta:
Myślałam,że to wiesz:skoro jesteś na etapie rozwiązywania zadań z ciągów )
22 sty 00:56
lena: nie wiem dlaczego na to nie wpadlam

ale dzieki eta
22 sty 01:31