Trójkąt równoramienny
<ppaula>: W trójkąt równoramienny którego długość ramienia wynosi 10 cm a podstawa 12 cm wpisano
prostokąt o stosunku boków 1:4 w ten sposób, ze krótszy bok jest zawarty w podstawie trójkąta.
Oblicz długości dłuższego boku prostokąta.
Proszę o pomoc
21 sty 22:11
<ppaula>: Prosze o jakas wskazówkę ;
21 sty 22:38
Eta:

h
2= 100−36 =>
h=8 cm
ΔABC ~ Δ MNC
|CK|= h −4x
x=........
4x=........
21 sty 23:03
<ppaula>: wielkie dzieki , myslalam że juz sie nie doczekam
21 sty 23:06
Eta:
21 sty 23:06
pusta głowa:
Zamiast czekać trza było pomyśleć, Pitagorasa chyba znasz?
21 sty 23:20