prosze o sprawdzenie
lena: oblicz pierwszy wyraz i roznice ciagu arytmetycznego(a
n) wiedzac, ze a
17=71, a
71=17
cos zle ten uklad rownan wychodz.
a
17=a
1+16r
a
71=a
1+70r
71=a
1+16r
17=a
1+70r
−a
1=16r−71
17=(71−16r)+70r
17=71−16r+70r
55r=54
to r = prawie 1
21 sty 22:09
bart: <17,...71> − 55 liczb

71−17=54
21 sty 22:20
bart: nauczyciel dyktowal?

czasem sa takie glupie rozw
21 sty 22:21
lena: ale dobrze jest ten uklad rownan?
21 sty 22:28
lena: ale ja pewnie jakies bledy popelnilam rachunkowe dlatego tak dziwnie wyszlo
21 sty 22:31
bart: no tylko na koncu zapomnialas o minusie
−55r=54
21 sty 22:34
lena: a jest moze jakis szybki sposob zeby obliczyc a1?
21 sty 22:37
ICSP: Mistrzowie jak wy to liczycie

17 = a
1 + 70r
71 = a
1 + 16r
17 − 71 = 70r − 16r ⇔ −54 = 54r ⇔ r = −1
71 = a
1 − 16 ⇔ a
1 = 87 I Koniec.
21 sty 22:42
bart: nie
21 sty 22:42
Eta:
a
1+17r= 71
−a
1−70r= −17
−−−−−−−−−
−54r= 54 =>
r= −1
21 sty 22:43
bart:
21 sty 22:44
Eta:
21 sty 22:44
bart: cofam sie w rozwoju
21 sty 22:44
lena: ja nie wiem taki blad, o nie
21 sty 22:47
Jack:
a
17=71, a
71=17
więc:
a
71−a
17=(71−17)r
a
1=a
17−16r=71+16=87
21 sty 22:48
Jack:
taa... pogratulować rachunków
21 sty 22:48
lena: a1 wyszlo wieksze od a17 mimo ze r=−1 ciekawe
21 sty 22:54
ICSP: No i dobrze wyszło. Skoro a1 jest większe od a17 ciąg jest malejący.
21 sty 22:56
ICSP: a r = −1 świadczy o ciągu malejącym.
21 sty 22:56
lena: a no tak, sorry
21 sty 23:21