:)
M4ciek: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = 2IsinxIcosx , gdzie x ∊ <−2π,2π>.
a)Narysuj wykres tej funkcji
b) i c) narazie pomine

a) Myslalem ,zeby zrobic tak:
1
o dla sinx > 0 ⇒ f(x) = 2sinxcosx ⇒ sin2x
2
o dla sinx < 0 ⇒ f(x) = −2sinxcosx ⇒ −sin2x
Czy to oto chodzi
21 sty 20:35
Eta:
tak

......... tylko pamietaj uwzględnić zadany przedział
21 sty 20:49
M4ciek: Nie bardzo rozumiem

Chodzi Ci oto ,zeby to narysowac od −2π do 2π
21 sty 22:21
bart: sinx>0 dla (2kπ, π+2kπ) i w tym przedziale rysujesz 2sinxcosx

sinx<0 .... ;>
21 sty 22:23
M4ciek: sin x < 0 dla (kπ , 2kπ +2kπ)
21 sty 22:28
bart: tiaaa
21 sty 22:29
bart: dopisz k∊ℂ bo szkoda 4% na maturce
21 sty 22:30
M4ciek: Dziwne to ... hmm. A dobrze pamietam ze sin2x to wykres dwukrotnie "scisniety"
21 sty 22:30
M4ciek: Zabieraja za takie cos
21 sty 22:31
bart: no dobrze pamietasz.. i wlasnie tez nie wiem
21 sty 22:31
bart: no jak za dziedzine zabieraja, to za takie pewnie tez
21 sty 22:32
M4ciek: A 2sinx to sie rozszerza do gory i Zwf jest <−2,2>
21 sty 22:32
M4ciek: Dziedzina to akurat jest wazna
21 sty 22:32
bart: tak

ale to bedzie sin2x
21 sty 22:35
M4ciek: No tak ,ale tak orientacyjnie pytam
21 sty 22:37
bart:
21 sty 22:41
bart: no i odbijasz to o os OY
21 sty 22:41
M4ciek: 
Juz pozno jutro to ogarne jakos

Dzieki za pomoc.
21 sty 22:42
M4ciek: Ponawiam zadanie

Czyli rysuje sobie wykres sin x , a nastepnie :
Dla sin x > 0 rysuje sin2x czyli zwezam wykres dwukrotnie
Dla sin x < 0 rysuje −sin2x czyli zwezam wykres dwukrotnie i odbijam o os Ox
22 sty 12:11
M4ciek: Podbijam
22 sty 12:31
bart: o so OY
22 sty 12:41
bart: jestem wlasnie po 3h fizyki, wiec jestem w transie
22 sty 12:42
M4ciek: Moglbys mi to narysowac jakos lepiej niz wczoraj bo nie wiem jak to bedzie szlo dokladnie...
22 sty 12:45
M4ciek: Albo ktos inny moze by sie podjal narysowania
22 sty 13:03
bart:

kropeczka− π, 2π, 3π itd..
22 sty 13:06
M4ciek: No niezle

Zaraz musze to przeanalizowac.
22 sty 13:07
M4ciek: I np. mam pytanie takie:
Na dodatniej osi X sinus leci tak : gorka,dolek,gorka,dolek ....
A u nas na wykresie jest gorka ( rozumiem scisnieta), dolek(rozumiem scisniety) , ale potem
jest dolek a nie gorka

i glownie tego nie czaje

A potem jest znowu gorka ,gdzie
normalnie jest dolek.
22 sty 13:12
bart: gdyby byla gorka dolek gorka dolek itp i scisniete to dla wszystkich przedialow by bylo sin2x
ale mamy ze dla argumentow, ktore przyjmuja wartosci dodatnie w funckji sinx mamy sin2x , a dla
argumentow, ktore przyjmuja wartosci ujemne mamy −sin2x
22 sty 13:23
M4ciek: A juz czaaaaaaaje

Zle to sobie wyobrazilem
22 sty 13:25
M4ciek: Jeszcze spytam innymi slowy wykres sin2x na naszym wykresie zajmuje dokladnie tyle miejsca od o
do π , co na zwyklym wykresie zajal by miejsce od 0 do 2π
22 sty 13:42
bart: no dokladnie
22 sty 14:11