Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach a, b, c, Każda krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość ostrosłupa.
doszedłem tylko do tego, że podstawę można wpisać w okrąg, którego środkiem jest spodek
wysokości
Proszę o jakieś wskazówki
, to krawędź jest nachylona pod kątem α, a nie ściana
z tymi r sobie sam wymysliles, czy juz bylo tak w zadaniu?
Jeżeli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa trójkątnego tworzą z podstawą kąty
o równych miarach, to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem
okręgu opisanego na trójkącie( w podstawie)
| a*b*c | ||
zatem: R= | ||
| 4PΔ |
| a*b*c | ||
to: Pp= | ||
| 4R |
| H | ||
= tgα
| ||
| R |
| 1 | abc | |||
V= | *Pp*H= | *tgα [j3]
| ||
| 3 | 12 |