fiyzka2
Otrixxidos: jakie jest przyspieszenie grawitacyjne (w m/s2) w odleglosci 28tys km od srodka Ziemi? promien
Ziemi przyjac 6,5tys km. Z jakiego wzoru skorzystac?
21 sty 20:32
21 sty 20:51
Otrixxidos: no wlasnie nie wychodzi z tego wzoru...
21 sty 21:04
Trivial: A jaka jest odpowiedź?
21 sty 21:07
Otrixxidos: 1.56
21 sty 21:08
Trivial:
g − stała przyspieszenia Ziemi
R = 6,5 tys. km
R
0 = 28 tys. km
gR
2 = MG
| | R2 | | m | |
g0 = g* |
| ≈ 0,53 |
| . |
| | R02 | | s2 | |
Nie wiem czemu to jest źle. :<
21 sty 21:21
Otrixxidos: juz wiem, wszystko jest w porzadku po prostu w odpowiedz wkradl sie blad

dziekuje !
21 sty 21:31