Problem
TOmek: Mam takie zadanko i nie wiem skąd sie jedno wzieło..
Srodek okręgu przechodzącego przez punkty A=(3,0) i B=(0,1) należy do prostej y=x+2.
Znajdź równanie tego okręgu.
−−−−−−−−−−−−−−−−−
r=5
r
2=25 to mam dobrze
szukałem w necie jak zrobić to zadanie i znalazłem takie coś ,ze
S=(a,a+2) i własnie nie wiem skąd ten wniosek na czerwono..

Pozdrawiam i czekam na pomoc
21 sty 20:12
Eta:

skoro S(a,b) należy do prostej : y= x +2
to podstawiajac za x= a i za y=b otrzymasz; b= y= a +2 => S(a, a+2)
21 sty 20:17
Eta:
Wyjaśnienie:
współrzędne punktu S muszą spełniać równanie prostej: y= x+2
21 sty 20:19
TOmek: dzięki Ci bardzo
24 sty 18:27
TOmek: teraz tak ogarniam tę zadanie i czegos nie czaje
podstawiając za x=a
mamy
y=a+b
czyli
a=y−b
24 sty 18:30
TOmek: −2 powinno być a nie −b
24 sty 18:35
TOmek: nie czaje nadal skąd [a,a+2] sie wzieło
24 sty 18:41