Wykres funkcji
Antek: Narysuj wykres funkcji y=3|x| − |x−1|
21 sty 19:28
M4ciek: Rozpisz to na przedzialy :
1
o Dla x ∊ (−
∞,0)
2
o Dla x ∊ <0,1)
3
o Dla x ∊ <1,+
∞)
Okresl wzor funkcji w przedzialach i narysuj.
Dobrze mysle
21 sty 19:38
Lena: Też mi się wydaje że to w przedziałach trzeba.
21 sty 19:41
Eta:
ok
21 sty 19:45
Antek: rozpisałem i wyszły mi następujące wzory
dla 1. y= −2x−1
2. y = 4x − 1
3. y= 2x + 1
I co trzeba uwzględniać rysując te proste ?
21 sty 20:04
Eta:
i ok

....... teraz "maluj" wykresy w zadanych przedziałach
21 sty 20:05
Antek: czyli np dla pierwszego −2x−1 = 0 i −2x−1 = −1 ?
21 sty 20:08
M4ciek: Czyli :
y = −2x − 1 dla x ∊ ( − ∞,0)
itd.
21 sty 20:12
Eta:
21 sty 20:13
M4ciek: Ta kropka na koncu to chyba przez przypadek
21 sty 20:15
Antek: dzięki
21 sty 20:15
Antek: tak przez przypadek
21 sty 20:16
Antek: chociaż chyba nie

bo w 2 przykłądzie nakłada sie na siebie ale nie jestem pewien
21 sty 20:17
Antek: aha nie zauwazyłem że w 2 jest przedział od <0;1) więc chyba błąd e sam nie wiem juz
21 sty 20:18
M4ciek: No bo jak np. dla x ∊(1,
∞) y= 2x + 1 to wykres sie nie konczy
21 sty 20:18
Eta:
dla x€ <1, ∞) mamy półprostą ( tylko na moim wykresie nie zmieściła się
21 sty 20:21
M4ciek: I wszystko jasne
21 sty 20:21
Eta:
Byłam pewna,że
Antek to wie !.....
21 sty 20:22
Antek: przepraszam eta że cie rozczarowałem
21 sty 20:27
Eta:
21 sty 20:28
M4ciek: Jak juz jestes
Eto to mam sprawe
21 sty 20:30
M4ciek: Podrzuce cos w swoim poscie
21 sty 20:30