Funkcja Liniowa
Patysia: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi w takim zadaniu:
Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
i jest np taki przykład: (3 − a)x + 4+ x
No to wiem, że trzeba wyprowadzić do postaci x =
No ale co dalej
21 sty 19:17
Andrzej: Napisz kompletne równanie, to Ci wytłumaczę. W tym co napisałaś nie ma znaku równości.
21 sty 19:31
Patysia: Aa przepraszam
to tak:
(3 − a)x = 4 + x
i po wyprowadzeniu zrobiłam coś takiego:
21 sty 19:35
Andrzej: oki, ale trzeba się zatrzymać linijkę wcześniej
jak miałaś x(2−a) = 4
żeby obliczyć x chciałabyś podzielić obie strony równania przez (2−a)
ale czy zawsze wolno Ci to zrobić ? przecież nie można dzielić przez zero, a (2−a) może być
przecież równe zero !
A zatem trzeba tu napisać:
| | 4 | |
dla 2 − a ≠ 0 (czyli dla a≠2) mamy x = |
| |
| | 2 − a | |
a co zrobić gdy a = 2 ?
Najlepiej podstawić a = 2 do jakiejś wcześniejszej, nawet początkowej postaci równania i
zobaczyć jak ono wtedy wygląda.
A zatem (3 − 2)x = 4 + x
x = 4 + x
0 = 4 czyli sprzeczność.
I piszemy odpowiedź:
| | 4 | |
dla a ≠ 2 równanie jest oznaczone, jego rozwiązaniem jest liczba x = |
| |
| | 2 − a | |
dla a = 2 równanie jest sprzeczne.
21 sty 19:43
Andrzej: Przepraszam, nie spojrzałem na brzmienie polecenia

Odpowiedź powinna być: dla a ≠ 2 jedno rozwiązanie, dla a = 2 zero rozwiązań.
21 sty 19:46
Patysia: Dobrze, to teraz spróbuję zrobić kolejny przykład,
ax − 1 = a − x ⇒ x(a + 1) = a + 1
| | a +1 | |
czyli dla a + 1 ≠ 0 ( czyli z ≠ −1 ) mamy x = |
| |
| | a + 1 | |
a gdy a = −1 to −1x −1 = −1 −x
−1 = −1 uklad oznaczony, i nieskończenie wiele rozwiązań ? Czy
dobrze zrozumiałam ?;>
21 sty 19:50
Andrzej: na to wygląda

tylko nie "układ oznaczony" tylko "równanie tożsamościowe" albo "nieoznaczone"
i jeszcze możesz uprościć ten x który wyszedł, x = 1
21 sty 19:53
Patysia: Też się pomyliłam i wpisałam "z" zamiast a ≠ −1
21 sty 19:54
Patysia: O właśnie o nieoznaczone mi chodziło

To dziękuje ślicznie za pomoc

21 sty 19:55