układ nierowności
Ali: Bardzo proszę o pomoc z tą nierównością

x
3 - 21x - 20>0
(x
4 - 10x
2 + 9)(x
3 + 1)(6 - 2x)≤0
jest to układ nierówności, tylko nie widziałem jak dać klamrę
Napisze co probowałem z tym zrobić
z pierwszego równania wyliczyłem że
x
3 - 21x - 20 > 0
x(x
2 - 25) + 4x - 20 >0
(x
2 - 25) (5x - 20)
x= 5 v x= -5 x = 4
z równania drugiego :
(x
4 - 10x
2 + 9) zamieniłem x
2 na y i otrzymałem y
2 - 10y + 9 z tego X
1 = 1 X
2 = 9
(x
3 + 1) z tego mam x= -1
(6 - 2x) z tego x = 3
i coś widocznie jest źle bo w odp mam inne liczby ( tzn mam zbiór ale przedziały się nie
składają z tych liczb) wiec nie wiem o co chodzi i gdzie robie błąd.
sory że tak naśmieciłem

Pozdrawiam i proszę o pomoc
29 sty 23:10
Marcin: no pierwsza nierownosc jest zle
29 sty 23:13
Marcin: x3 - 21x -20>0
x3 -x-20x-20>0
x(x2-1)-20(x+1)>0
x(x-1)(x+1)-20(x+1)>0
(x+1)(x2-x-20)>0
(x+1)(x-5)(x+4)>0
rysujemy wykres i mamy
x∈(-4;-1)u(5;+∞)
29 sty 23:16
Ali: Widzę już mój błąd ale w odp mam x∈(-4; -3>u(5; +∞)
29 sty 23:19
Marcin: a z drugiej nierownosci
przy podstawieniu wychdzi ci dopiero y1 = 1 y2=9 a stad x=1 x=-1 x=3 x=-3
z kolejnych dobrze x=-1 x=3
rysujemy wykres i mamy
x∈(-∞ -3>u<1;+∞)u{-1}
29 sty 23:20
Marcin: czyli czesc wspolna
(-4;-3>u(5;+∞)
29 sty 23:21
Ali: OK

teraz wszystko jasne

dzięki wielkie
29 sty 23:22