funkcja kwadratowa
Alicja: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= −2x
2+12x. Wykres tej funkcji ma dokłądnie 1 punkt wspólny z
prostą o równaniu
a) y=18
b) y=54
c) y=18x
d) y= 54x
Byłabym bardzo wdzięczna za wytłumaczenie
21 sty 17:21
algo09: to pełna treść zadania?
21 sty 17:26
Alicja: tak
21 sty 17:26
7744728: wstawiasz za y te wartości jakie masz w podpunktach i musisz kazdy oddzielnie obliczyć, i jeśli
ma tylko 1 miejsce zerowe to ten przykład. np.
18=−2x2+12x/:2
x2−6x+9=0
x2−3x −3x+9=0
x(x−3)−3(x−3)=0
(x−3)(x−3)=0
x=3
o widzisz, jeden pierwiastek, to to jest rozwiązanie
21 sty 17:28
7744728: policze dla innego i się upewnie
21 sty 17:28
7744728: x2−6x+27=0
Δ=144, √12
Δ>0 więc ma więcej niż 1 pierwiastek,
czyli dobrze zrobiłem pierwszy przykład
21 sty 17:30
algo09: aa już dobrze

odpowiedź a. Najpierw wyznaczasz miejsca zerowe funkcji: x1= 0, x2=6(np
poprzez wyciągniecie x przed nawias). Rysujesz sobie parabolkę z ramionami w dół( bo ujemny
wspólczynnik). Jeden punkt wspólny jest przy wierzchołku. Szukamy x wierzchołkowe, ze wzoru
x=
−b2a, wychodzi 3. Podstawisz tą 3 pod główny wzór funkcji i wychodzi 18.
21 sty 17:31
7744728: c i d od razu widać że mają więcej niż jeden
21 sty 17:31
7744728: nie koniecznie przy wierzchołku jest punkt wspólny

y=18x mógłby być gdzieś obok : p nie w
punkcie p;q
21 sty 17:33
7744728: wystarczy że delta jest równa zero i to jest przykład z 1 punktem wspólnym
21 sty 17:35
Alicja: Dziękuję bardzo!
21 sty 19:23