prosta y=4 przecina parabole...
ysiulec: Prosta y=4 przecina parabole y = ax
2 w punktach A i B. Ile jest rowne a, jezeli:
|AB|=8
|AB|=
12
Nie mam zielonego pojecia jak to zadanie ugryzc... Gdyby ktos mgl pomoc
21 sty 17:19
ICSP: Osią symetrii dowolnej paraboli o wykresie y=ax
2 jest os y
Prosty y = 4 jest prostą poziomą i przecina wykres funkcji w dwóch miejscach jednakowo
oddalonych od osi OY
W pierwszym przypadku oddalenie jednego takiego punktu od osi OY bedzie równe 4.
W takim razie 4 jest współrzędną oraz 4 jest współrzędną y(to wiemy z prostej y = 4)
A(4,4) ∊ y = ax
2
| | 1 | |
4 = a(4)2 ⇔ 4 = 16a ⇔ a = |
| |
| | 4 | |
21 sty 17:23
ysiulec: Ooo, rozumiem.
Weźmy np. |AB|=2
Oddalenie jednego takiego punktu od osi OY to 2/2 = 1
To 1 to jest nasze x.
P(x,y) ⇔ P(1,4) − y wzielismy z rownania tej prostej, y=4
Podstawiamy pod y = ax
2
4 = 1
2a ⇔ a = 4
Prosciutkie
21 sty 17:33
ICSP: Trzeba tylko załapać
21 sty 17:35