logarytmy
ICSP: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek ujemny.
log0,5(x+1) = m2 −2
21 sty 17:12
Wojteczek: D: x+1>0 wiec x>−1
dla jakich m x<0?
przekształcamy logarytm:
2
2−m2=x+1
2
2−m2−1=x
2
2−m2−1<0
2
2−m2<1
2
2−m2<2
0
2−m
2<0
m
1=
√2
m
2=−
√2
m∊(−
∞,−
√2)∪(
√2,
∞)
pozdrawiam
21 sty 17:27
ICSP: Dzięki. Nawet nie miałem pojęcia jak się za to zabrać.
Mógłbyś zrobić jeszcze jedno?
21 sty 17:32
Wojteczek: zobaczymy napisz
21 sty 17:37
ICSP:
Poleceniem jest wykazanie zę nierówność jest prawdziwa.
21 sty 17:40
Wojteczek: sec.
21 sty 17:40
Wojteczek: dobra mam
21 sty 17:42
sggfd: najpierw mamy
12 do potegi m
2−2
z
12 robimy 2 wyrzucajac − sprzed dwojki w potedze m
2−2
i otrzymujemy dwojke do 2−m
2 DLACZEGO nie do 2+m
2
21 sty 17:43
ICSP: Bo minus zmienia znak.
21 sty 17:44
:): log163+log165<1
log1615<1
15<16
21 sty 17:45
Wojteczek: mam nadzieje ze umiesz przekształcać logarytmy...
log
163+log
165=log
1615 a to na logike widac ze jest mniejsze od 1 bo log
1616=1
21 sty 17:48
ICSP: Boże jaki ja tępy dzisiaj.
Spójrz na takie zadanko
Polecenie tak jak w pierwszym
log
2 m = 4−x
d : m > 0
| | 24 | | 16 | |
24−x = m ⇔ |
| = m ⇔ |
| = 2x − i tu utknąłem. Jakas wskazówka? |
| | 2x | | m | |
21 sty 17:48
Wojteczek: m>4
21 sty 17:52
ICSP: Zaskoczę ciebie i powiem że w odpowiedziach jest inaczej.
21 sty 17:53
Wojteczek: znaczy m>2
4 bo
2
4−x=m
m=2
y
x<0
4−x=y
x=4−y
4−y<0
y>4
m>2
4
21 sty 17:57
Wojteczek: zaskocz mnie
21 sty 17:57
ICSP: Teraz dobrze

. Małysz wygrał
21 sty 18:06
Wojteczek: Wiem słyszałem bo moj dziadek oglada

no to ide świetować
21 sty 18:10
ania: jak obliczyć −√4
8 lis 16:32
ICSP: moje początki z logarytmami

−
√4 = −2
8 lis 16:34
Ajtek:
Łezka w oku się nie kręci

Cześć
ICSP 
.
8 lis 16:37
ania: Dzięki piękne

nie byłam pewna ale już ok − domino matematyczne ułożone
8 lis 17:26
ICSP: Witaj
Ajtek 
Teraz dopiero zobaczyłem jaki ja kiedyś byłem głupi
8 lis 22:17
Ajtek:
A jak miałeś 4 lata to wiedziałeś ile to jest 2+2? Ja nie. Do stu nauczyłem się liczyć w pewną
wigilę, miałem wtedy 6 lat. A dlaczego w wigilię i pamiętam to

Bo za wcześnie wstałem, żeby
ubierać choinkę i trzeba było mnie czymś zając

.
8 lis 22:21
Eta:
8 lis 22:24
Ajtek:
Eta życie

.
8 lis 22:26