prawdopodobieństwo
elelka: witam
w klasie jest 5 blondynów 6brunetów i 4 łysych. wybieramy delegację czteroosobową. na ile
sposobów można utworzyć taką delegację aby w niej znalazło się 2 brunetów 1 łysy i 1
blondyn
29 sty 22:22
Miki: Tacy młodzi i już wyłysieli?
Ok zaraz Ci pomogę ! za chwilke może być ?
29 sty 22:24
elelka: wiem dziwne to zadanie ale nauczyciel ma bujną wyobraźnie hehe

ok moze być
29 sty 22:30
Miki:
2 brunetów wybieramy z 6
1 łysego z 4
1 blondyna z 5
czyli ilość sposobów to
iloczyn kombinacji C62 *C41 *C51=
6! 4! *5*6
C62= --------= ----------- = 15 C41= 4 C51= 5
2! *4! 2 *4!
czyli 15*4*5= 300 sposobów
29 sty 22:32
elelka: a innym sposobem by sie nie dało

bo tego jeszcze nie brałam
29 sty 22:37
Miki: Jakim innym? Tak się to liczy!
29 sty 22:46
elelka: aha no to git .. dzięki..papa
29 sty 22:48