niewymierność z mianownika
Jaro60: √3
kreska ułamkowa
2√3−5
Powiem tak.Pomóżcie proszę
21 sty 17:10
ICSP: | √3 | |
| . Na początek proponuje na dole zastosowac następujący wzór skrócnego |
| 2√3 − 5 | |
mnożenia: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
21 sty 17:11
algo09: | √3 | | 2√3+5 | |
| x |
| = i mnożysz normalnie  |
| 2√3 − 5 | | 2√3+5 | |
21 sty 17:20
Jaro60: Wstyd powiedzieć ale i tak dalej nie wiem jak to zrobić
21 sty 17:32
dero2005:
| 2*√3*√3 + 5√3 | | 6+5√3 | | 6+5√3 | |
| = |
| = − |
| |
| (2√3)2 − 52 | | 12−25 | | 13 | |
21 sty 20:35