pomocy
Magda: w sali ustawiono krzesla i trzyosobowe lawki. ogolna liczba tych sprzetow jest rowna 268. do
sali weszlo 480 osob. po zajeciu miejsc siedzacych stosunek liczby osob stojacych do
siedzacych okazal sie wiekszy od 39/160 ale mniejszy od 41/160. ile lawek i ile krzesel bylo
w sali?
21 sty 16:28
7744728: triviala zawołaj, fajne zadanko

beznadziejne liczby wychodzą mi, ale i tak na wyczucie
robiłem
21 sty 17:04
Trivial:
Czy to polecenie jest poprawne?
21 sty 17:33
Magda: no tak a odp to 210 krzesel 58 lawek ale nie wiem jak do tego dojsc
21 sty 17:40
Trivial:
210 krzeseł ⇒ 210 osób siedzących, 270 stojących
stosunek osób stojących do siedzących ≈ 1,29 > 41/160.
21 sty 17:43
Trivial:
Chyba, że przyjmują, ławki trzyosobowe jako komplet z krzesłami...
a − liczba krzeseł
b − liczba ławek trzyosobowych
a + b = 268 → a = 268 − b, a,b ∊ ℕ
| 480 − a − 3b | | 480 | |
| = |
| − 1 |
| a + 3b | | a + 3b | |
| 39 | | 480 | | 41 | |
| < |
| − 1 < |
| / +1 |
| 160 | | a + 3b | | 160 | |
| 199 | | 480 | | 201 | |
| < |
| < |
| |
| 160 | | a + 3b | | 160 | |
199(a + 3b) < 480*160 < 201(a + 3b)
a + 3b < 385,9 i a + 3b > 382,1 i a + 3b ∊ ℕ
a + 3b ∊ {383, 384, 385}
268 − b + 3b ∊ {383, 384, 385}
2b ∊ {115, 116, 117}
| | 115 | | 117 | |
b ∊ { |
| , 58, |
| } i b ∊ ℕ |
| | 2 | | 2 | |
b = 58
a = 268 − 58 = 210.
Wychodzi.
21 sty 18:07
adrian: ja bylbym wdzieczny za 2 slowa wyjasnienia od momentu zejscia z ulamkow
21 sty 19:25