funkcja
adrian : a)
mając podaną funkcje f(x)=2x2 + 4x + m wyznacz zasadę stanowiącą że wykres tej funkcji bęzie
miał 2 miejsca zerowe i oblicz sumę pierwiastków tej funkcji
b)
wiedząc że różnica pierwiastków tej funkcji jest równa 4 wyznacz m
a)zrobiłem tak:
1. zasada dla której funkcja posiada 2 pierwiastki
Δf>0
42 − 4*2*m>0
16−8m>0
−8m>−16m /:(−8)
m<2
2.suma jest równa
z wzoru vitea wiem ze suma pierwtiastków to −ba
więc podstawiam −42 =−2
PROSIŁBYM O POMOC PRZY ROZWIAZANIU B)
21 sty 16:22
7744728: kurde, co podobnego nie dawno widziałem, ale nie pamiętam jak te vieta przekształcili
21 sty 16:31
:): najwaznieszy warunek to taki zeby miał 2 miejsca zerowe to a≠0 tyle ze akurat przy x2 nie masz
parametru ale musisz zapisac taki warunek bo to jest podstawa istenia 2 miejsc zerowych
21 sty 16:46
Wojteczek: ja bym to zrobil tak:
x
1=x
2+4 dla przykładu
wiec po padstawienu to wyglada tak:
| −4−√16−8m | | −4+√16−8m | |
| = |
| +4 |
| 4 | | 4 | |
po obliczeniach wychodzi m=6 praktycznie trzeba jeszcze rozpatrzyć 2 przypadek tzn
x
1+4=x
2
| −4−√16−8m | | −4+√16−8m | |
| +4= |
| |
| 4 | | 4 | |
to tez trzeba obliczyc ale nie chciało mi sie juz liczyc co wyjdzie

pozdrawiam mam nadzieje ze pomogłem
21 sty 17:07
Grześ: b) x
1+x+2=−2
oraz x
1−x
2=4
Układ równań, dodajemy stronami:
2x
2=6
x
1=3
x
2=−5
Czyli mamy miejsca zerowe 3 oraz −5, więc zapiszmy w postaci iloczynowej
Współczynnik a mamy podany x=2
f(x)=2(x+5)(x−3)=2(x
2+2x−15)=2x
2+4x−30
Od razu widać, że m=−30
Pozdrawiam
21 sty 17:07
Grześ: po zapisie, że jest to układ równań jest malutki błąd:
2x1=6
21 sty 17:08
Wojteczek: z vieta tez pewnie sie da ale nia mam pomysłu na przekształcenie
21 sty 17:09
Wojteczek: malutka poprawka w moim rozwiazaniu m powinno sie równać m=−6 a drugie m=−30 tak jak napisał
Grześ
21 sty 17:13
adrian : WOJTECZEK, moglbys policzyc chociaz x1=x2+4 bo m skaraca mi sie jakbym nie probowal

GRZES skad pierwsza linijka w ukladzie x1+x+2=2
21 sty 17:32
Grześ: to jest z podpunktu a), czyl ta wyliczona suma pierwiastków, którą i później przecież mozna
wykorzystywać
21 sty 18:12