Wyznaczyć ekstema lokalne podajen funkcji
Artur:
prosił bym o przykład rozwiązania, lub wytłumaczenie co w moim toku rozumowania jest błędne

Moje rozwiązanie
| | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | |
f'(x) = ( |
| x5 + |
| x3 + 10)' = |
| * 5x4 − |
| * 3x2 = x4 − 4x2 |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
x
2(x
2 − 4) = 0
x
2−4 =0
x
2 = 4
x = 2
i tu moje pytanie, czy funkcja może mieć jedno ekstremum ?
21 sty 16:22
Grześ: ojoj, jak ty liczysz

x
2(x
2−4)=0
x
2=0 lub x
2=4
x=0 lub x=2 lun x=−2
Sprawdź znak teraz pochodnej wokół tych punktów, jesli zmienia znak, to tak istnieje ekstremum
21 sty 16:31
Artur: ah no tak... wartość bezwględna dla potegi x ... teraz się zgadza, dzieki bardzo
21 sty 16:38
7744728: dzisiątkę jeszcze zgubił w obliczeniach
21 sty 16:48
7744728: a nie, on to tak robił nvm
21 sty 16:48