Wektory
jack: Dane sa wektory a = (1,−1), a = (2, 0). Oblicz cosinus kata miedzy wektorami u ,v , jesli
wiadomo, ze ze u = 3a −b , v = a +b
21 sty 16:11
7744728: masz odpowiedz?
21 sty 16:17
Trivial:
Z iloczynu wektorowego to się robi:
a*b = a*b*cos(∡a,b)
21 sty 16:18
7744728: Jack Cock, masz odpowiedź?
21 sty 16:20
jack: 3/5
21 sty 16:20
7744728: | | √5 | | 3 | | 3 | |
wyszło mi |
| czyli w przybliżeniu |
| : / ale nie |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
21 sty 16:23
7744728: | | 2 | |
bardziej to do |
| zblizone tak czy inaczej  |
| | 5 | |
21 sty 16:23
jack: To widocznie masz zle,bankowo jest taka odpowiedz:3/5
21 sty 16:24
Trivial:
u = 3*(1, −1) − (2, 0) = (1, −3)
v = (1, −1) + (2, 0) = (3, −1)
||u|| = 2
||v|| = 2
u*v = 3 + 3 = 6 = 2*2*cosα
| | 6 | | 3 | |
cosα = |
| = |
| .  |
| | 4 | | 2 | |
21 sty 16:25
Trivial: Aha, już wiem co źle.
21 sty 16:26
jack: W odpowiedziach pisze 3/5
21 sty 16:27
Trivial:
||u|| =
√10
||v|| =
√10
u*v = 3 + 3 = 6 = 10cosα
21 sty 16:27
jack: Wytłumaczysz jak to zrobiłeś

?
21 sty 16:28
7744728: co to te ||u|| i ||v|| mod w module?
21 sty 16:29
Trivial:
a = (a
x, a
y)
b = (b
x, b
y)
Z definicji iloczynu wektorowego:
→ →
a * b = ||a||*||b||*cosα = a
x*b
x + a
y*b
y
||a|| =
√ax2 + ay2
u = (1, −3), v = (3, −1)
||u|| =
√1 + 9 =
√10
||v|| =
√9 + 1 =
√10
→ →
u * v = 3 + 3 = 6
→ →
u * v =
√10 *
√10 * cosα
6 = 10cosα
21 sty 16:32
Trivial:
→
||a|| − długość wektora a
21 sty 16:33
7744728: spoko, w 2giej klasie jest ta zasada?
21 sty 16:34
Trivial: Nie wiem kiedy się poznaje iloczyn skalarny... Chyba w drugiej.
21 sty 16:35
Trivial: Pomyliły mi się nazwy oczywiście. Zamiast iloczynu wektorowego miałem na myśli iloczyn
skalarny.
21 sty 16:35
7744728: ta, już w zbiorze znalazłem, w następnym dziale
21 sty 16:38
jack: Dzięki
21 sty 16:38