razłóż na czynniki x^2(2x-7)-2x^2+7x-6(2x-7)
RAFFA: x
2(2x−7)−2x
2+7x−6(2x−7)
rozłóż na czynniki, nie weim czy tak można
x
2(2x−7)−x(2x−7)−6(2x−7)=(2x−7)(x
2−x−6)=
=(2x−7)(x−3)(x+2)

MOŻNA?
21 sty 15:53
7744728: tak trzeba
21 sty 16:02
RAFFA: ok dzieki
21 sty 16:03
:): (2x−7)(−x2+7x−6)=(2x−7)(−x+6)(x−1) chyba tak powinno byc a nie tak jak jest powyzej
21 sty 16:26
daro: a skąd sie bierze to −x2+7x−6
21 sty 16:28
:): przed nawias bierzesz 2x−7 a w drugim nawiasie masz x2−2x2+7x−6
21 sty 16:33
ICSP: Tak nie można robić. Wyłączasz z każdej liczby pokolei a nie z takich z których ci pasuje.
Gdyby tamto było w nawiasie to już inna sprawa.
21 sty 16:35
ada: masz racje
21 sty 16:37
daro: dzięki
21 sty 16:38
:): czyli dobrze wkoncu zrobilem czy nie?
21 sty 16:41
daro: mi sie wydaje ze ty dobrze
21 sty 16:42
ada: mozesz zrobic moje?
21 sty 16:43
:): ale ktore Twoje?
21 sty 16:44
ada: to o tej małgosi co płyty zbiera
21 sty 16:44
ada: małgosia co miesiac kupuje x płyt CD. Dwa miesiace temu miała ich p. magda tez zbiera płyty i
obecnie liczba posiadanych płyt przez nia jest równa połowie liczby płyt małgosi którą bedzie
miala za 2 miesiace. ile maja razem płyt?
21 sty 16:45
ICSP: Dobrze. Sprawdźmy tak:

: wyszło ci w drugim nawiasie −x. Po wymnożeniu wszystkich nawiasów najwyższa potęga będzie
miała ujemny znak. Za to w przykładzie wystarczy rzut oka aby stwierdzić że najwyższa potęga
ma znak dodatni.
21 sty 16:45
:): napisz tak jak mowisz wtedy lepiej Cie zrozumiem
21 sty 16:50
ICSP: Przepiszmy początek:
x2(2x−7) .... ⇔ 2x3 − najwyższa potega w tym wielomianie
Teraz twój
(2x−7)(−x+6)(x−1) = −2x3 − najwyższa potęga w tym wielomianie.
21 sty 16:52
:): ale dalej masz −2x2
21 sty 16:53
ada: ej to jak to ma byc?
21 sty 16:53
ICSP: Jakim cudem mam −2x2 skoro x są trzy?
21 sty 16:55
:): x2(2x−7)−2x2+7x−6(2x−7) w tym masz −2x2
21 sty 16:57
ICSP: x2(2x − 7) = 2x3 − 7x2 Wystarczy wymnożyć pierwszy nawias i otrzymujesz najwyższą potegę
wielomianu.
21 sty 16:58
daro: ej to co jest dobrze?
21 sty 17:03
:): rozumiem tylko jak tak to zapisz calosc poprawnie chce zobaczyc to zadanie dobrze zrobione
21 sty 17:04
ICSP: x2(2x−7) − 2x2 + 7x − 6(2x−7) = x2(2x−7) − x(2x − 7) −6(2x − 7) = (2x−7)(x2 − x − 6) =
(2x−7)(x−3)(x+2)
21 sty 17:09
7744728: raffa na starcie dobrze zrobione ma
21 sty 17:10
7744728: nie wiem po co ty icsp bawisz się w udowadnianie, obliczyć wystarczy, a to już obliczone na
starcie było
21 sty 17:11
raffa: dzięki wam
21 sty 17:11
:): rzeczywiscie wszystko wporzadku musialem sam to na spokojnie zrobic zwracam honor

pozdrawiam
ICSP
21 sty 17:16