wyraź w zależność od a objętość walca
help: promień podstawy walca jest równy 2a−3 , a jego wysokość ma długość 2a+4 , gdy a>1,5.
wyraź w zależność od a objętość walca
21 sty 15:04
Eta:
Niepotrzebnie zakładasz nowe posty z takim banalnym zadaniem

V= πr
2*h
V= π(2a−3)
2*(2a+4)=.... wykonaj działania i dokończ
21 sty 15:11
help: dzięki
21 sty 15:15
help: a co z tym a>1,5?
21 sty 15:36
ICSP: bok walca raczej nie może być mniejszy od 0.
21 sty 15:39
help: ale u nie jest napisane ze a jest bokiem
21 sty 15:44
Eta:
r >0 => 2a−3 >0 => a > 1,5
i
h>0 => 2a+4>0 => a > −2
( a >1,5 i a > −2 ) <=> a>1,5
dlatego zadanie ma sens , tylko dla wszystkich a > 1,5
21 sty 15:46
help: dzięki
21 sty 15:47