matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sds
Jiz:
Dla jakich c prosta 3x + 4y + c = 0 jest styczna do okregu x2 + y2 = 4?
21 sty 15:01
M:
7 kwi 06:01
Miś Uszatek:
S=(0,0) Odległośc d srodka okręgu od prostej 3x+4y+c=0 musi byc równa d=2
|3*0+4*0+c|
=2
√
3
2
+4
2
|c|
=2
5
|c|=10 c=10 lub c=−10 3x+4y+10=0 4y=−3x−10
−3
10
y=
x−
4
4
Druga styczna ma równanie
3
10
y=−
x+
4
4
7 kwi 11:07