matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
j
brg :
obliczyć:
√
1+x
−1
lim
=
x
x→0 Panu Gewertowi i/lub Skoczylasowi wychodzi 1/2 . Dlaczego ?
21 sty 14:59
Trivial:
Ponieważ taka jest poprawna odpowiedź.
21 sty 15:23
Eta:
(
√
1+x
−1)(
√
1+x
+1)
1+x−1
1
1/ f(x)=
=
=
x(
√
1+x
+1)
x(
√
x+1
+1)
√
x+1
+1
1
przy x →0 limf(x)=
2
21 sty 15:36
Eta:
2/ z reguły Hospitala
1
L
'
=
2
√
1+x
M
'
= 1
L
'
1
1
przy x →0 ..lim
=
=
M
'
2
√
1+x
2
21 sty 15:39
brg :
thx
możecie zerknąć jeszcze na
1
lim
√
x
cos
x
2
x→0
x
i lim
sinx
x→kπ
21 sty 15:46